Yayın Kılavuzu

Güncel Sosyoloji’de toplumsal bir konuda araştırmaya dayalı makaleler ve kitap değerlendirmeleri yayınlanır. Her disiplinden araştırmacı, sosyolojik bir perspektif ve yeni bulgular içermesi kaydıyla makale gönderebilir.

Makaleler
Makalelerin müstakil ve özgün bir çalışmayla elde edilen veri ve analiz içermesi öncelikli olarak beklendiği gibi, ikincil verilerin kullanılması yoluyla belli bir toplumsal konuda özgün argüman, kavram veya bulgular ortaya koyan çalışmalar da gönderilebilir. Makalelerde nitel, nicel veya karma yöntem kullanılabilir; yöntemler arasında öncelik sırası olmamakla birlikte araştırma sorusu, kapsamı ve yöntemi arasında bütünlük olması aranır.

Kitap Değerlendirmeleri
Kitap değerlendirmelerinin son 3 yılda yayımlanmış kitapları incelemesi gerekir. Kitaplar ulusal veya uluslararası bir yayınevi tarafından yayımlanmış olabilir. Kitapların sosyoloji literatürü içinde teorik, metodolojik veya empirik bir değeri olması beklenir. Kitap değerlendirmesi tek bir kitap üstüne olabileceği gibi, konu veya tema bakımından birbiriyle yakınlaşan birden çok kitabı da karşılaştırmalı olarak inceleyebilir.

Güncel Sosyoloji’ye Türkçe veya İngilizce makale veya kitap değerlendirmeleri gönderilebilir. Gönderilen makaleler veya kitap değerlendirmelerinin daha önce başka bir yerde yayımlanmamış olması gerekir. Yazarlar göndermeden önce yayın süreci, formatı ve şekil şartlarına dair bu rehberi gözden geçirmeli ve son halini vermelidir. Yayınını dergiye gönderen yazarın bu kılavuzu okuyup kılavuzda belirtilen kriterleri kabul ettiği varsayılır.

Başvuru Süreci
Güncel Sosyoloji’ye makalesini göndermek isteyen yazarların şu dosyaları editor@guncelsosyoloji.com adresine göndermesi gerekir:

1. Makale ana dosyası. Kaynakça dahil 5 bin-8 bin kelime aralığında makale dosyasıdır. Yazar ismi, unvanı veya kurumu gibi bilgiler dosya içinde veya özelliklerinde silinmiş olmalıdır. Yazım Kılavuzu’nda belirtilen kurallara uygun şekilde hazırlanmalıdır.
2. Kapak sayfası. Ayrı bir dosya olarak hazırlanmalı ve yüklenmelidir. Yazarın veya yazarların ismi, unvanı, kurumu, posta adresi ve e-mail adresi, ORCID numarası bu sayfada yer almalıdır. Bu sayfada ayrıca, makalenin başlığı ve özeti, anahtar kelimeleri yer almalıdır. Son olarak, çalışmanın varsa finansal kaynakları, teşekkür ve bilgi notu, çıkar çatışması beyanı, varsa veri kullanımı için kurumsal izinlerin bilgisi yer almalıdır. Son olarak, birden çok yazarlı çalışmada, sorumlu yazarın kim olduğu belirtilmeli, ayrıca gerekli bilgiler her yazar için verilmelidir. Çok yazarlı çalışmalarda, çalışmanın hangi bölümlerinin hangi yazar tarafından yürütüldüğü ve yazıldığı ayrıca belirtilebilir. Daha önce yayınlanmamış lisansüstü bir teze dayanan makalelerin dayandığı tezin künyesi (başlık, tarih, anabilim dalı, danışmanı ve kurumu) belirtilmelidir. Kitap değerlendirmelerinde Kapak Sayfası gerekmez, bütün bilgiler ana dosyada yer almalıdır.
3. Editör’e Mektup. Yazar kendisini ve çalışmalarını tanıtan, ayrıca makalesini Güncel Sosyoloji’ye gönderme nedenlerini ifade eden kısa bir mektup gönderebilir.
4. Etik Kurul Onay Belgesi. Makale etik kurul izni gerektiren bir çalışmaysa Etik Kurul Onay Belgesi yüklenmelidir. Etik kurul izni gerektiren çalışmaların listesi ve kriterler için, derginin sitesindeki Etik İlkeler sayfasına bakınız.
5. Yayın Hakkı Devir Formu. Makale ve kitap değerlendirmesi gönderen yazarlar, yazının telif hakkını Güncel Sosyoloji’ye devrettiklerini belirten formu imzalı bir şekilde yüklemelidir. Form, derginin sitesindeki ilgili sayfadan indirilmelidir.

Değerlendirme Süreci
Güncel Sosyoloji’ye gönderilen makalelerin başvuru değerlendirme süreci sırasıyla aşağıdaki aşamalardan geçer.

Ön Değerlendirme. Gönderilen makaleler ve kitap değerlendirmeleri ilk olarak yayın sekreteri tarafından biçimsel kontrolden geçirilir. Yayın sekreteri Turnitin programı üzerinden benzerlik oranı raporunu alır. Yayın şekil ve stil açısından gerekli şartları karşıladığı takdirde, benzerlik oranı raporuyla birlikte yayın kuruluna iletir. Yayın kurulu içerik, nitelik ve derginin amaç ve kapsamı bakımından yazının değerlendirmeye alınıp alınmayacağına karar verir. Olumlu karar verildiği durumda yayın kurulunun bir üyesi makalenin editörü olarak atanır ve yayın süreci başlar.

Editöryal İlk Değerlendirme. Makaleye atanan editör yayını değerlendirmeden geçirir ve gerekli gördüğü durumlarda ve hususlarda makaleye düzeltme verebilir. Yazar bu düzeltmeleri yerine getirmekle mükelleftir. Editör, istediği düzeltmelerin yetersiz veya yanlış yapıldığı durumlarda yayın sürecini durdurabilir.

Hakem Değerlendirmesi. Editör uygun gördüğü takdirde makaleyi alanında uzman en az iki hakeme gönderilir. Hakemler tarafından makale kör değerlendirmeye tabi tutulur. Hakemler, yayın hakkında ayrıntılı bir raporla değerlendirmelerini editöre iletirler. Ayrıntılı hakem raporu, hakemlerin gerekçeli şekilde kararlarını ve kararlarına bağlı olarak aynı zamanda düzeltme ve değişiklik gerektiren noktalardaki görüşlerini içerir. Hakem kararı 3 şekilde olabilir:

  1. Herhangi bir düzeltme ve değişiklik gerekmeden KABUL
  2. Hakem raporunda istenen düzeltme ve değişiklikler yerine getirildiği takdirde KABUL
  3. Hakem raporunda belirtilen nedenlerle RET

Editöryal İkinci Değerlendirme. Makalenin editörü, hakem değerlendirmelerine binaen yazının yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verir. İki hakemin zıt şekilde değerlendirdiği bir yazıyı üçüncü bir hakeme gönderebilir veya kendisi kararı verebilir. Yayın sürecini sürdürme kararı verdiği takdirde, hakem değerlendirmelerinden gelen düzeltme ve değişiklik hususlarını yazara iletir. Yazar, hakem düzeltmeleriyle birlikte editörün önerilerini yerine getirmekle yükümlüdür. Bu sürecin sonunda editör, yazardan gelen son versiyonu değerlendirip makalenin yayınlanmasına dair nihai kabul veya ret kararını verir.

Son Okuma ve Biçimsel Düzeltmeler. Kabul kararı verilen makale düzgün, hatasız ve standart bir dil ve imla için tashihe gönderilecektir. Yayın sekreteri, bu işle ilgilenecek musahhih bulup profesyonel ve hızlı şekilde son okumanın gerçekleşmesini sağlayacaktır. Bu işlemin hizmet bedeli yazarlara ait olup yazar, yayın sekreteri tarafından bilgilendirilecektir. Bu süreçte ayrıca, makalede kullanılan görsel, şekil, tablo gibi unsurlar yüksek çözünürlüklü olarak veya daha uygun formatlarda yazardan talep edilebilir.

Başvuru ve Yayın Politikası
Güncel Sosyoloji’nin Başvuru ve Yayın Politikası, dergi sitesinin ilgili sayfasında açık bir şekilde sunulmuştur. Yazarların bu belgeyi incelemeleri ve yayınlarını ona göre şekillendirerek göndermeleri gerekir.

Etik İlkeler
Güncel Sosyoloji’nin Etik İlkeleri ve Etik Politikası, dergi sitesinin ilgili sayfasında açık bir şekilde sunulmuştur. Yazarların bu belgeyi incelemeleri ve yayınlarını ona göre şekillendirerek göndermeleri gerekir.